ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΑΜΑΡΙΑΣ

Καμία εκδρομή στην Κρήτη δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη δίχως νά εχετε επισκεφθεί το 2ο μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης, το φαράγγι της Σαμαριάς. Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μεγαλύτερο φαράγγι της Μεσογείου με μήκος 16,5 χλμ και το επισκέπτονται περισσότεροι από 300 χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο! Ετοίμαστείτε να ξενκίνησετε την κατάβαση από την είσοδο που βρίσκεται στο οροπέδιο του Ομαλού (Ξυλόσκαλο) και καταλήγει στην Αγία Ρουμέλη, ένα μικρό παραδοσιακό χωριό μπροστά στο Λιβυκό Πέλαγος.

 

Θα φτάσουμε γύρω στις 7 το πρωί και μετά από ένα σύντομο διάλειμμα θα αρχίσουμε να το διασχίζουμε. Κατεβαίνοντας τα 600 ξύλινα σκαλοπάτια, θα εντυπωσιαστείτε από την ομορφιά και την ηρεμία αυτού του τεράστιου φαραγγιού που περιτρυγιρίζεται από τα Λευκά Όρη. Κατηφορίζοντας, θα συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χτισμένη πάνω στα ερείπια ενός αρχαίου ναού. Μετά θα φτάσετε στις "Πόρτες" ή τις λεγόμενες "Iron Gates", το στενότερο πέρασμα του φαραγγιού.

 

Η πεζοπορία τελειώνει στην Αγία Ρουμέλη από όπου θα πάρουμε το πλοίο για να μεταβούμε στο λιμάνι της Σούγιας και ύστερα στα Χανιά.

 

Φαράγγι Σαμαριάς - Γεγονότα και αριθμοί

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μεγαλύτερο, πιο επιβλητικό και όμορφο φαράγγι στην Ελλάδα ενώ είναι και το 2ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη και γι 'αυτό είναι διεθνώς γνωστό. Τα επισκέπτονται περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι κάθε χρόνο. Έχει ένα θαυμάσιο τοπίο με σπάνιους γεωμορφολογικούς σχηματισμούς. Ένας μοναδικός βιότοπος με ιδιαίτερο πλούτο σε πανίδα και χλωρίδα. Έχει επίσης μια πλούσια μυθολογία, η οποία χρονολογείται από τα προϊστορικά χρόνια και συνοδεύεται από μία ταραχώδη ιστορία κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της κατοχής στην Κρήτη.

 

Το φαράγγι της Σαμαριάς ανακηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο Λευκών Ορέων της Κρήτης το 1962, όταν ακόμα ζούσαν δύο τοπικές οικογένειες στο χωριό της Σαμαριάς, στη μέση του φαραγγιού και οι οποίες ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία και την ξυλογλυπτική. Η επιφάνεια που κάλυπται το πάρκο εκείνη τη στιγμή ήταν 48.500 τ.μ., ενώ η επέκταση του Πάρκου, επέκτεινε αυτή την έκταση σήμερα στις 250.000 τ.μ. περιλαμβάνοντας ένα μεγάλο τμήμα των Λευκών Ορέων.

 

Το κύριο είδος πανίδας είναι το παγκοσμίως διάσημο Κρητικό αγριοκάτσικο (CAPRA AEGAGRUS CRETICA) γνωστό και ως «Κρι-Κρι». Ένα εξαιρετικά όμορφο και εντυπωσιακό ζώο που ζει ελεύθερα στο φαράγγι της Σαμαριάς και σε τρία ακόμα κοντινά φαράγγια. Υπάρχουν συνολικά 450 είδη χλωρίδας στο φαράγγι, εκ των οποίων τα 70 είναι ενδημικά, δηλαδή αναπτύσσονται μόνο στο φαράγγι. Μεταξύ των γνωστών ειδών χλωρίδας, μπορείτε να βρείτε τα μακρόβια γιγαντιαία κυπαρίσσια που χρησιμοποιήθηκαν για ναυπηγικές εργασίες και για την κατασκευή των πυλώνων του ανακτόρου της Κνωσού από τον μινωικό πολιτισμό.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Πίνετε άφθονο νερό (μπορείτε να ξαναγεμίσετε το μπουκάλι από τις πηγές μέσα στο φαράγγι)!
  • Πηγαίνετε αργά στα πρώτα 2 χιλιόμετρα της διαδρομής και αποφύγετε να σταματάτε ακριβώς κάτω από τους ψηλούς βράχους.
  • Αποφύγετε να ξεκουράζεστε για περισσότερο από 15 λεπτά (ειδικά αν δεν είστε συνηθισμένοι σε αυτό το είδος περιπάτου) επειδή οι μύες σας θα αρχίσουν να σκληρύνουν και θα είναι αρκετά δύσκολο να ξαναβρείτε ρυθμό.
  • Στο χωριό της Σαμαριάς, ενώ ξεκουράζεστε, πιθανότατα θα συναντήσετε και τα Κρι-Κρι. Καθώς συνηθίζουν να βλέπουν ανθρώπους κάθε μέρα και δεν είναι τόσο ντροπαλά :)
  • Πάντα να κοιτάτε που κατευθύνεστε. Όταν θέλετε να κοιτάξετε γύρω, βεβαιωθείτε ότι δεν μπλοκάρετε τη διαδρομή και στη συνέχεια κοιτάξτε.
  • Στο μισό της χαράδρας βρίσκεται το παλιό χωριό της Σαμαριάς. Το χωριό της Σαμαριάς διαθέτει τηλέφωνο επικοινωνίας με την αστυνομία, ένα φαρμακείο και δύο μουλάρια για τη μεταφορά τραυματιών.

 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ! Το ταξίδι δεν συνιστάται για κανένα άτομο, με ιστορικό προβλημάτων γόνατος, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών και πνευμονικών προβλημάτων, για έγκυες γυναίκες και για όσους πάσχουν από ίλιγγο / φόβο ύψωσης. Εάν εξακολουθείτε να ενδιαφέρεστε, ζητήστε μας πληροφορίες για την εκδρομή "Samaria Easy Way".

Η είσοδος και το εισιτήριο του πλοίου δεν περιλαμβάνονται και πληρώνεται επιτόπου με μετρητά

Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι στο εσωτερικό του φαραγγιού απαγορεύονται τα εξής: ραδιόφωνα, τραγούδια, υπερβολικός θόρυβος, απόρριψη σκουπιδιών σε χώρους διαφορετικούς από αυτούς που παρέχονται, κάπνισμα οπουδήποτε εκτός από τα υπόλοιπα σημεία, κατανάλωση αλκοόλ.

 

HIGHLIGHTS

  • Διασχίστε το 2ο μεγαλύτερο φαράγγι στην Ευρώπη (16χλμ.)
  • Εξαιρετικό για τους λάτρεις της πεζοπορίας
  • Δείτε το διάσημο Κρητικό κατσίκι "Kri-Kri"
  • Κολυμπήστε στα δροσιστικά δροσερά νερά της Αγίας Ρουμέλης στην έξοδο του φαραγγιού

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

> Pick-up/Drop-off

> Πεζοπόρος Συνοδός

> Πολυτελές λεωφορείο με κλιματισμό

> Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης

FULL PROGRAMME BOOK NOW